“De vil ikke selge det nå, de vil selge det om ti år”: eksperter vurderte diamantsanksjoner

Representanter for G7 og EU ønsker å lage et system for sporing av diamanters opprinnelse og sirkulasjon. Ifølge dem kan dette i fremtiden bidra til å begrense handelen med steiner fra Russland. Gemologiske eksperter tvilte i samtale med «Selskapet» på at sanksjonene ville bli innført på mellomlang sikt. Ifølge dem kan restriksjoner mot den største diamantgruvearbeideren øke prisene på verdensmarkedet med en fjerdedel, og Belgia vil miste en «godbit» til fordel for India eller De forente arabiske emirater.

Implementer et “ugjennomtrengelig system”

Representanter for G7 og EU diskuterer opprettelsen av et globalt sporingssystem for sirkulasjon av diamanter. Dette ble rapportert av Bloomberg dagen før , og byråets kilder forklarte at et slikt system kan åpne for å begrense handelen med russiske diamanter i fremtiden.

Belgias statsminister Alexandre De Croo sa tidligere i et intervju med Politico at Russland kan miste diamantinntektene sine først når tilgang til vestlige markeder for russiske edelstener blir umulig. Han kalte russiske diamanter “blodige”. Representanter for belgisk side sa at systemet for sporing av diamanters opprinnelse og sirkulasjon ville være «ugjennomtrengelig», og Kroo bemerket at Belgia sammen med partnere jobber med å skape den nødvendige basen for dette.

Ifølge Bloomberg-innsidere kan representanter for «de syv store» allerede denne uken komme med en uttalelse om «diamant-sanksjonene».

Tidligere har EUs forsøk på å innføre nye restriksjoner mot diamanter fra den russiske føderasjonen møtt motstand fra globale aktører i dette markedet, først og fremst Belgia selv. Argumentet var at uten en “global sporingsmekanisme” ville transaksjoner ganske enkelt flyttet til handelssentre utenfor EU.

24. mars i fjor innførte britiske myndigheter sanksjoner mot russeren Alrosa, som innebærer frysing av beholdningens eiendeler i landet. I begynnelsen av april innførte også USA, EU, Australia og Canada sanksjoner mot selskapet.

I mai rapporterte Bloomberg at aksjonen mot Alrosa hadde skapt panikk i bransjen. Til tross for at en rekke smykkefirmaer, inkludert Tiffany & Co., kunngjorde suspensjon av salget av diamanter fra den russiske føderasjonen, begynte delegasjoner av selskaper etter det å se etter løsninger gjennom India, den største leverandøren av slipte diamanter, hevdet byrået.

2022 effekt

I fjor ble rådiamanter fra Russland sanksjonert av USA og Storbritannia, men ikke av EU, sier Ekaterina Entina, direktør for HSE-senteret for middelhavsstudier .

“Til tross for presset fra “sanksjonshaukene” i møte med Polen, de baltiske statene eller Irland, klarte industrien å overleve. Rollen til Antwerp World Diamond Center (AWDC), belgiske myndigheter og teamet til eks-statsminister Charles Michel, som fører tilsyn med godkjenningen av sanksjoner i Det europeiske råd, er av stor betydning i dette, sier hun.

Ifølge eksperten ender omtrent 70 % av russiske diamanter opp med å bli solgt på Antwerpen-børsene, noe som gir sysselsetting til minst 10 000 mennesker i Belgia alene. Den totale omsetningen til diamantkvartalet (Diamantkwartier) i Antwerpen er 54 milliarder dollar i året, og selvfølgelig ønsker ikke Belgia å tape en slik godbit til fordel for UAE eller India, sier Entina.

Dataene fra National Bank of Belgium viser at importen av rå, ikke-industrielle diamanter fra Russland sank med 8 % til 1,26 milliarder euro i løpet av de første 10 månedene av 2022 og med 29 % i fysiske termer til 2,6 millioner karat, forklarte eksperten.

Samtidig viser statistikk fra det indiske handelsdepartementet at importen av rådiamanter fra Russland økte i verdi med 23 % i samme periode, til 902 millioner dollar. Samtidig økte det i volum med 14 % til 4,1 millioner karat, sa Entina.

«Dessuten kan det ikke sies at russiske diamanter ikke nådde sin endelige forbruker i Nord-Amerika. Ved å bli utsatt for betydelig behandling i India, endrer produktet, på fullstendig lovlig grunnlag, opprinnelse fra russisk til indisk og slutter å være under sanksjoner. En annen legitim måte å få et produkt ut av sanksjonene er å blande det med en gruppe andre produkter som vil bli merket som «blandede produkter», sa direktøren for HMS Center for Mediterranean Studies.

Etter hvert som «sanksjonsgrensen» er nådd, vil spørsmålet om eksistensen av et «smutthull» med diamanter i økende grad bli reist i vestlige land, spår Entina. Ifølge henne har en gruppe amerikanske kongressmedlemmer forsøkt å oppnå sekundære diamantsanksjoner for indisk virksomhet siden våren 2022. De, som et alternativ, prøver å endre reglene for å bestemme opprinnelsen til diamanter.

«Kolossalt press utøves på den belgiske regjeringen, både utenfra og fra opposisjonspartier (først og fremst De Grønne og Sosialistene),» oppsummerer hun.

Derfor er muligheten for å innføre et sporingssystem for russiske diamanter, foreslått av den belgiske regjeringen, faktisk et mykt alternativ til en fullstendig embargo, mener HMS-representanten. Denne avtalen ble oppnådd på G7-nivå på grunnlag av «minste fellesnevner», forklarer hun.

Samtidig mener eksperten at et slikt system neppe vil være effektivt på kort og til og med mellomlang sikt. Bare smykkehus som allerede åpent har kunngjort opphør av arbeidet med russiske edle materialer kan være interessert i det: Tiffany & Co, Cartier, Signet Jewellers Ltd. I dette tilfellet er ifølge henne ikke scenarioet med markedsdeling utelukket.

De viktigste landene hvor det skjæres rådiamanter er Kina og India. Det er der Russland leverer råvarer, og det er derfra hovedskaftet av slipte diamanter går til vestlige land. Den største diamantgruvearbeideren i Russland er Alrosa, som står for 95 % av markedet. De svarte ikke på forespørselen fra “Selskapet”, hvordan potensielle sanksjoner kan påvirke arbeidet.

Som gemolog Yevgeny Kim foreslo i et intervju med publikasjonen , er det usannsynlig at restriksjonene fra 2022 vil påvirke prosessen med diamantutvinning nevneverdig. «Så vidt jeg vet, utvikler Alrosa fortsatt nye forekomster. En diamant er en slik ting – de vil ikke selge den nå, de vil selge den om ti år, og ingenting vil skje med den, sa han.

Den russiske føderasjonen står for omtrent en fjerdedel av hele verdens diamantgruvemarked, og vestlige land kan rett og slett ikke ignorere dette faktum, sier Kim. «Selv om de innfører et forbud mot kjøp av russiske diamanter, hva vil de gjøre med Kina, Sør-Afrika, Israel, UAE? Dette er enorme knutepunkter hvor det selges ganske mye rådiamanter. Og hvis Alrosa nå slutter å selge råvarer til Belgia og begynner å selge til foredlingsland, vil markedet spise det opp med glede. Derfor er det ekstremt vanskelig å innføre sanksjoner mot russiske rådiamanter.»

Etter Kims mening ser restriksjoner i denne forstand ut som å «skyte seg selv i foten», siden russisk næringsliv i denne forstand vil overleve uten det vestlige markedet. “Jeg er overbevist om at den vestlige verden fortsatt vil konsumere diamanter på en eller annen måte fra råvarer som er laget på den russiske føderasjonens territorium. Hvis de ikke gjør dette, vil prisen på polerte diamanter stige med 20-25 % i nær fremtid, mener eksperten.

Ta tilbake kuttemarkedet

Russland bør gå tilbake til sovjetiske tradisjoner og gjenopplive markedet for diamantskjæring (polering), bemerker Yevgeny Kim. I løpet av sovjettiden blomstret denne industrien i landet, og så langt er det spesialister som er kjent med disse teknologiene. «Vi pleide å eksportere polerte diamanter, og nå eksporterer vi råvarer. Det var mange skjærebedrifter i landet, store diamanthus, for eksempel israelske og indiske, kom hit til Russland og åpnet skjærefabrikker i landet», minnes han.

I følge Kim, i Sovjetunionens dager, var kvaliteten på selve steinen en prioritet, skjæreparametrene var nær ideelle. Landet hadde «unike teknologier» som ikke var tilgjengelig andre steder.

«Vi kom for eksempel på elektrolytisk peeling, en av de teknologiske prosessene som var revolusjonerende i sin tid. I dag er det ingen som gjør dette lenger, men hele verden vil fortsatt ha russisk kutting, oppsummerer Kim.

Sporbarhetssystemet for rådiamanter eksisterer allerede, bemerker ekspertgemolog Yury Shelementiev i en samtale med selskapet . Den kalles «Kimberley-prosessen», og når man krysser grensen, må rådiamanter ha Kimberley-sertifikat. “Derfor, i det øyeblikket de krysser grensen, forstår alle i hvilket land diamantene ble utvunnet. Men så, når diamanter kuttes fra dem, går informasjon om landet tapt, og de kommer allerede inn på markedet uten å spesifisere opprinnelseslandet, sier Shelementiev.

Ifølge ham truer ikke diamantsanksjoner den russiske økonomien, om ikke annet fordi diamanter er en ganske eksotisk vare og generelt sett ikke påvirker landets velvære mye, i motsetning til olje og gass. Men den globale smykkeindustrien vil lide mye mer ved sanksjoner, fordi russiske diamanter er av avgjørende betydning for den, sier eksperten.

Belgia, ifølge Shelementiev, har vært på den tapende siden i det siste, ettersom det begynner å miste sin posisjon som et handelsknutepunkt som russiske diamanter går gjennom. Moskva og Delhi har innsett at det er mulig å bryte diamanter i Russland, skjære dem i India, og omgå Belgia, mener han.

Eksperten kaller ideen om å gjenoppta kuttemarkedet ikke det mest relevante scenariet. «Det har vært debatter om dette temaet i lang tid, med varierende suksess. Skjæreindustrien følte seg virkelig bedre på 2000-tallet. I dag er hun i dårlig forfatning. Men hvis nå en diamant gjøres til en diamant i Russland, så vil det på bakgrunn av geopolitiske spenninger neppe være etterspørsel etter det, sier Shelementyev. Når det gjelder det russiske hjemmemarkedet, er det rett og slett ikke noe slikt behov for diamanter.

“Diamanter er det siste som kan falle inn under sanksjoner,” er en spesialist i edelstener, gemolog Vladimir Zhidkov, enig med sine kolleger . – På grunn av det faktum at Russland produserer diamanter mer enn noe annet land, kan det lett kollapse dette markedet dersom det innføres sanksjoner mot det. I mellomtiden er det ingen sanksjoner, Russland oppfyller avtalene som ble inngått.»

Ifølge Zhidkov var diamantmarkedet mye mer febrilsk under pandemien: da falt verdensprisene med 7-10 %. Og 2022 og de medfølgende restriksjonene har påvirket markedet mye mindre: det har holdt seg ganske stabilt, og nå er prisen på edelstener “høyere enn noen gang”.

Zhidkov synes ideen om å gjenopplive skjæreindustrien er positiv. I følge ham er det i dag bare rundt 10% av steinene som kuttes inne i landet. “Og jeg tror alt går til det faktum at vi i fremtiden vil gjenopplive denne industrien. Ferdige produkter er alltid mer interessante: de selger bedre, arbeidshender er involvert, en seriøs økonomisk omsetning og injeksjoner.

G7-initiativet for å lage et system for global overvåking av sirkulasjonen av diamanter ser vanskelig ut å implementere på grunn av blandingen av edelstener med hverandre under prosessering og distribusjon til handelshus, oppsummerer Sergey Gataullin, dekan ved fakultetet for digital økonomi og massekommunikasjon på MTUCI.

I tillegg er det usannsynlig at det foreslåtte systemet vil påvirke den innenlandske diamantgruveindustrien i stor grad. “Samtidig må leverandørkjedene trolig gjennomgås,” mener han. — Det skal bemerkes at edelstener ikke er bedervelige varer, dette er ikke polske epler. Globale diamantpriser stiger, uvennlige land blir tvunget til å betale en premie for tilgang til russisk rå, og begrenset tilbud tvinger kjøpere til å ta risikoen for sekundære sanksjoner.»

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here